Landsmeer Open zaterdag 7 juli 2018, dag 1

De zomer is al weken in ons land, op de Breek wordt driftig gezeild en gezwommen en op Heb Durf wordt 9 dagen lang getennist. In een bijzonder gemoedelijke sfeer en onder een stralende, soms bijtende zon, is het 35ste Landsmeer Open van start gegaan.
Ronald van Ginkel en Richard de Vries bemanden de wedstrijdtafel en konden alle wedstrijden de baan opsturen, behalve de DE 6 partij tussen Kim Corstjens en Marieke Oomen. Hopelijk horen we snel iets van Marieke want alle moderne communicatiemiddelen die Richard ter beschikking stonden konden haar niet bereiken.
Op baan 1 produceerden Cristian Santibanez en Savas Cellatóglu (HE 6) fraaie rallies die op het eerste gezicht de indruk wekten dat het om een gelijkopgaande strijd ging. Dat was inderdaad zo tot de laatste slag van de rallies. Savas sloeg dan vaak een unforced error of Cristian scoorde een mooie winner. Het werd dus eenvoudig 6-2, 6-1 voor Cristian.

Op baan 5 vond er een Heb Durf onderonsje plaats tussen Manon Boonstra en zoon Quinten tegen Dieuwertje Band en Rob Buhrs (GD 6). Manon, na een tennisloze periode vanwege blessureleed, kon de wedstrijd uitspelen zonder dat ‘mijn lijf begon te mopperen’. Rob deed zijn best om niet de rally aan te gaan maar zoveel mogelijk te variëren. Maar zijn lobs tegen de lange Boonstra’s waren niet goed genoeg. Manon en Quinten gaan door: 6-1, 6-2.

Op baan twee stonden twee mannen te spelen die ik niet eerder gezien had op Heb Durf. Ik werd in beslag genomen door de partij op baan 1 tussen Gijs Hahn, een trouwe deelnemer aan het Landsmeer Open, en Arnoud Kreffer (HE 6). Dat was een zware partij ook omdat het steeds warmer en benauwder werd. Het waren lange rallies waarbij linkshandige (altijd-een-voordeel) Arnaud vaak scherp uithaalde met zijn forehand en daarbij Gijs het nakijken gaf. Toen het tot Gijs doordrong dat hij van Arnoud’s forehand ‘af moest blijven’ kon hij het verschil maken en won : 6-4, 6-3.

De partij op baan 2 was inmiddels afgelopen en daar bleek Elmer Oudega gespeeld te hebben. Elmer behoorde ruim 10 jaar geleden tot een van de Heb Durf talenten. Hij was wat steviger geworden en had een baard. Onherkenbaar dus van een afstand. Hij was opeens op het idee gekomen om na 10 jaar te gaan tennissen en had zich, zonder enige voorbereiding of training ingeschreven in de HE 6. Hélaas moest hij meteen tegen een sterkere speler, de als vierde geplaatste Michael Hilgers. Michael won 6-2, 6-0 en gaf Elmer nieuwe stof tot nadenken.

Sicco Goede, ooit van Heb Durf, is inmiddels de 50 gepasseerd en nog te goed om in de 50+ te spelen. In de HE 4 speelde hij tegen Nicolas De Boer een boeiende driesetter. Af en toe slaakte Nicolas franse kreten als ‘Allez’ en ‘Merdre’, hetgeen het Landsmeer Open toch wel een internationaal tintje gaf. Qua forehands deden de heren niet voor elkaar onder maar Sicco wist op beslissende momenten goed geplaatste ‘dropshots’ te spelen die Nicolas te machtig waren. Sicco won met 7-6, 3-6, 7-6!

Morgen, zondag is weer een volle wedstrijddag. Wie zijn Frans wil ophalen kan Nicolas opnieuw bewonderen en beluisteren als hij het opneemt tegen ons aller Camiel Oppenhuis en gelukkig is Marieke Oomen tevoorschijn gekomen en speelt morgen alsnog tegen Kim Corstjens!

Chris ter Brake

Top