Landsmeer Open – verslag dag 6

LANDSMEER OPEN 2017, 13 JULI, DAG 6.
Van Nico de Boer begreep ik dat de Spaanse Paella van Linda en Ron meer dan voortreffelijk was. Ans Baarslag had traditiegetrouw de tafels van  restaurant ‘Heb Trek’ stijlvol gedekt.
Schrijver Dezes was rond etenstijd verwikkeld in een lange strijd met Ron Braspenning. Dankzij veelvuldig scoren met goedgeplaatste forhands won Ron na 2 1/2 uur met 2-6. 6-2, 7-5. Ron en ondergetekende kennen elkaar van Heb Durf zo’n veertig jaar geleden. Toen speelden we nog met houten rackets en witte ballen die langzaam roze werden door het ‘gravel’.
Nog langer geleden, in de elfde eeuw, speelden monniken in Frankrijk een kaatsspel zonder racket maar met de blote hand: Jeu de Paume. Ze gebruikten toen een met haar gevulde bal. Omdat het op de duur pijnlijk werd zocht men naar alternatieven: eerst handschoenen, toen een soort slaghout en uiteindelijk rackets. Deze werden op grote schaal rond de zestiende eeuw gemaakt in Nederland.
Die rackets werden met schapendarm bespannen. Dan kon je nog harder slaan. Het woord racket komt dus niet uit het Engels. Het komt van het Nederlands: rekaatsen of wel terugkaatsen. En dat terugkaatsen doen we nog steeds hier op het Landsmeer Open.
Het was  een bijzonder gezellige donderdagavond. Op alle terrassen werd het tennis misschien iets te weinig gevolgd maar gepraat werd er wel.
Een verrassende uitslag wil ik noemen. In de HD5 speelden Robin van Ginkel en Camiel Oppenhuis, beiden in Wimbledon-witte kledij, tegen de ervaren Ruud Brouwer en Django Hogervorst, die als eerste geplaatst waren. Robin en Camiel kropen door het oog van de naald in de tiebreak van de tweede set, na de eerste set verloren te hebben: 1-6, 7-6, 6-4!
Vanavond is het niet alleen Quatorze Juillet in Frankrijk. Het is de feestavond van het Landsmeer Open. De wereldberoemde ‘Fiets van Dral’ is wel erg mooi dit jaar. Deze wordt onder de aanwezige deelnemers verloot. En de nieuwe terrassen worden plechtig geopend door onze voorzitter Eric Hartkamp. Ter gelegenheid daarvan zal onze trainster Anouk Bruijnestein een demonstatiedubbel spelen met drie heren van niveau.
En Guido en Evelijn staan in de keuken: Spareribs aardappel wedges en salade staan op het menu.
Chris ter Brake
Top