Landsmeer Open – Dag 7

Terwijl de Angus Burgers en later op de avond een musicale dans feest & happening inclusief loterij de niet-tennissenden onder ons trachtten af te leiden van het tennis, werd er vanaf 17.30 weer volop gespeeld op 6 banen. De wedstrijdcommissie regelt dat allemaal met behulp van het overgrote deel van de deelnemers. Er zijn soms lastige puzzels die eerst opgelost dienen te worden alvorens een wedstrijd uiteindelijk de baan op kan. Er wordt dan heel wat op dat laptop scherm getuurd – niks bijzonders… waar je ook kijkt je ziet dat overal in de huidige gedigitaliseerde wereld- en heel wat gebeld en gemaild.
We naderen het finale-weekend en dan wordt het allemaal nog serieuzer, dat spelletje. Het was niet zo friskoud als gisteravond toen er dekens aan te pas moesten komen.

In de HE3, de hoogste heren categorie van het Landsmeer Open waar de belangstelling van veel mensen naar uitgaat stonden Edward van Loo en Camiel Oppenhuis, de man in vorm, tegenover elkaar. Het begin van de tweede set kwam Edward op voorsprong en kreeg iets meer vat op het spel van Camiel die enkele forced en unforced errors van zijn racket zag gaan. Elk punt was nu belangrijk. Camiel trok langszij en liep weg van Edward die hoopte wat minder last van zijn dijbeenblessure gehad te hebben. Op het scherp van de snede telt elk detail. Camiel wint: 6-0, 6-2.
Zondag speelt Camiel tegen Wouter Moons van TC Elzenhagen de finale. Dat wordt interessant. Wouter heeft in het verleden hier in Landsmeer vaker prijzen weggehaald met zijn gevarieerde spel. De wedstrijd staat gepland om 16.30 uur, maar of dat zo blijft of toch moet nog blijken.

In de GD5, waarin WEL een derde set tiebreak wordt gespeeld, stonden Neander Kuijpers en Yvonne Bakker tegenover Barry Beekman en Tyrza Huisman. Volleys en lobs wisselden elkaar af in deze partij en voorsprongen werden weggewerkt. In de super tiebreak moest de beslissing vallen. Dat je het daar nooit weet tot het laatste punt gespeeld werd was ook duidelijk zo vertelde Dick Hydra mij. Een 4-0 achterstand werd omgezet in een 7-4 voorsprong door Neander en Yvonne. De uitslag:10-7 voor… Barry en Tyrza!
Het wordt een mooie tennisdag zaterdag. En zondag zit het ook wel goed. Dat betekent voor tennissers en publiek een aangenaam verblijf op en langs de banen van Heb Durf. Mensen vragen waar die naam vandaan komt. In de jaren vijftig ging maatschappelijk werkster Kroet van Zanten op de fiets naar Amsterdam om te tennissen. Zij raakte in gesprek met Gerrit Louwaars: er moest een tennisbaan komen in Landsmeer. Kroet was het fietsen naar Amsterdam beu. Tussen hen en burgemeester Post, die het allemaal niet zo zag zitten, werd een afspraak gemaakt; er diende een beginkapitaal van 1000 gulden op tafel gelegd te worden door potentiële leden. Er moesten behoorlijk wat weerstanden overwonnen worden. “De mensen van toen”, zo schreef Louis Petit in “40 jaar HEB DURF”, ” hadden de durf om in dit dorp een tennisvereniging te starten”. Simon Goede, de vader van Sicco Goede, was er volgens mij toen ook al bij.
Wat er vandaag en morgen op het menu staat is mij ontschoten. Het staat te lezen op de muur van ons clubhuis.
Chris ter Brake
Top