Landsmeer Open – dag 4

Er was geen zuchtje wind vanavond en het was warm. Maar wat je niet ziet of meteen voelt is dat het broeierig warm was. Dan daalt de tennislust vrij snel bij sommige mensen. Zo ook bij Dick Hydra die vanavond als laatste samen met Camiel Oppenhuis (beide Heb Durf) in de HD4 baan 1 zou betreden. Zelfs later op de avond terwijl het toch iets koeler was constateerde Dick dat het nog onaangenaam benauwd was.

Tennis is een sport die zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. De eerste sporen gaan terug naar de middeleeuwen toen monniken in Frankrijk binnen de kloostermuren afleiding zochten na het bidden. Ze maakten een balletje van stof, wierpen deze voorzichtig op het schuine dak… het balletje rolde van het dak af… en het spel kon beginnen. Dat was dus de ‘service’ en staat wel heel ver af van wat men tegenwoordig onder serveren verstaat in het toptennis. Vandaag de dag krijgt de ontvanger niets geserveerd cq opgediend cq voorgeschoteld. Uitkijken moet ie, dat ie de ballen niet om zijn oren krijgt.
Toen vele eeuwen later het spel in Engeland terecht kwam bedacht ene Major Wingfield dat het misschien ook wel buiten gespeeld kon worden. Hij patenteerde een spel en bracht de benodigde bestanddelen zoals rackets, netten enz in fraaie dozen aan de man. Zijn spel kon in Engeland, waar het verzorgen van je ‘lawn’ nu nog altijd een cultus is, prima gespeeld worden op de ‘lawns’ van reeds bestaande crochet clubs.
Maar daar wilde ik het niet over hebben. Ik wilde het hebben over de lob. Want in het begin van het ‘lawn tennis’ van de Major werd de lob als ‘not done’  beschouwd totdat Frank Hadow in 1878 in de tweede Wimbledon finale de pure volleyer Spencer Gore versloeg door de met gummy gevulde bal OVER Spencer heen, diep in het veld, te slaan. De lob was dus in feite een slimmigheidje waar je maar op moest komen. Die Frank… stel je voor, tennis zonder lob!
Wat eveneens ‘not done’ is, nu nog vandaag, is de onderhandse service. Nick Kyrgios doet het al jaren, maar niemand die hem volgt totdat ik afgelopen zondag Sander Collewijn het zag doen tegen Marco de Vries hier op het Landsmeer Open. Zou het onderhands serveren straks zo net zo gewoon worden als de lob?
Er werd dinsdagavond hevig gevochten om de winst in de HE3 partij tussen Tom van den Oever (T.C. Elzenhagen) en Edward van Loo (T.V. Heb Durf). Tom is een degelijke speler die het vooral moet hebben van plotselinge versnellingen in meestal wat langere rally’s. En de soepel bewegende Edward houdt ook van langere rally’s waar hij zijn iets tengerdere lichaam helemaal in gooit. Mooie rally’s waarbij de ballen 3 uur bleven rondvliegen op baan 1. Schrijver dezes moet eerlijk bekennen dat hij toch af en toe even de benen moest strekken om de stijfheid kwijt te raken en niet precies wist waarom Edward won en Tom verloor. Het was zo.(5-7, 1-6, 7-5).
De HD4 als laatste partij op baan 1 stonden Camiel Oppenhuis en de hierboven genoemde Dick Hydra tegenover Joey Barends en Rick Hoevenberg (L.T.C. Anonymus). Wat vooral opviel waren de hard op hard forehands die de heren elkaar bedienden: ‘Jij hard, ik nog harder’. Het publiek kreeg prachtige cross-court rally’s op de forehand kant en inside out forehands op de backhand kant. Hard bleef het gaan. De eerste set ging naar Joey en Rick en ik lees nu vanochtend dat de tweede set ook naar deze heren ging: 6-4, 7-5. Het zal tegen ‘midnight’ zijn geweest dat het sportieve viertal baan 1 konden verlaten. Ik doe een gewaagd gokje: ook de tweede set legden de heren elkaar het vuur aan de schenen met… knallende ballen.
Vanavond kan er door toeschouwers en spelers aan tafel gegeten worden tegen betaling uiteraard van € 9,50.
Kibbeling, friet en salade. Je kan aan de bar een bonnetje halen en sommigen hebben die al. Vanaf nu is het elke avond raak voor € 9.50, donderdag rijsttafel (Toko Bali) en vrijdag Angusburger van de bbq met friet en salade (Slagerij Taam).
Vanavond om 18.45 uur staan Sander Collewijn en Wouter Moons tegenover elkaar in de HE3. De linkshandige Wouter kennen we langer dan vandaag en Sander zagen we zondag al tegen Marco de Vries spelen. Komt de onderhandse service van Sander nog tevoorschijn?
En Camiel Oppenhuis neemt het op tegen een zeer goed ingespeelde Tom van de Oever om 21.15 uur in de HE3.
En natuurlijk gaat het toernooi op alle onderdelen door op alle banen van Heb Durf. Het wordt een mediterrane zomeravond… ook voor ons toeschouwers.
Chris ter Brake
Top