Landsmeer Open – dag 3

 

Het weer is voor ons tennissers een cruciale factor deze week. Hoe gunstiger het weer hoe leuker het tennis kan zijn. Bij harde wind gaan ballen al bij de opgooi hun eigen weg die meestal niet precies jouw weg is. En mooie strakke rally zoals we vanavond zagen met ballen scherend over het net worden dan ook zeldzamer.

Met tennis moet je leren met de omstandigheden om te gaan, dat wel. Vanavond was het weer weer gunstig voor ons tennissers. Wel wat warmer en meer zon aan het begin van de avond toen deze schrijver en trainingspartner Hanneke van Dusseldorp mochten aantreden tegen Nick Scholten en Janine Ebbes in de GD6. De ballen in de GD6 komen duidelijk wat harder en zuiverder aan, dat is het eerste wat je merkt als je al een paar jaar niet zulke wedstrijden speelde. In no time namen Nick en Janine een makkelijke voorsprong. Ze rolden over ons heen. Maar we kwamen terug, wij kregen iets meer vat op hun spel en zij maakte wat simpele fouten. Het werd 3-3! Janine speelt zowel forehand als dubbelhandige backhand hard en met topspin en oefent meteen druk uit op de tegenstander. Nick is allround een goede speler met een goede techniek, Hanneke heeft de mooiste service van Heb Durf en een krachtige inside-out forehand en deze schrijver geniet van duels aan het net waarbij hij natuurlijk de winnende stopvolley wil scoren. Na 3-3 was het een andere partij. Vooral Nick paste zijn spel aan. Hij ging doen wat wij deden: iets rustiger spelen en de dropshot en de lob in stelling brengen. Vooral zijn topspin lob was onbespeelbaar. Er ontstonden leuke rally’s, dat wel en die eindigden vaker in het voordeel Nick en Janine(6-3, 6-0). Hier hield het natuurlijk niet op. Op het verhoogde houten terras tussen baan 5 en 6 werden Hanneke en ik getrakteerd werden op een gesprek en een drankje in de zon met onze tegenstanders, Nick en Janine. Daar werd  de wedstrijd nog eens overgespeeld werd en kwamen meer wereldse onderwerpen aan de orde.

Schrijven over tennis vind ik leuk maar het tennissen zelf toch iets leuker.

Later op de avond stonden 3(!) van de trainers van Heb Durf: Lisa Spaan, Camiel Oppenhuis en Anouk Bruijnesteyn op de baan. Anouk speelde met Nick Kramer van t.v. Neckslag uit Purmerend. Anouk traint al tig jaren op Heb Durf en moest het opnemen tegen haar eigen kweek, zou je kunnen zeggen. Ze kon dus nooit verliezen: als ze won was ze beter, maar als ze verloor had ze Camiel en Lisa goed getraind! Natuurlijk wilde Anouk winnen!

Wat imponeert als deze mensen aan het werk zijn is de snelheid en power die allen in het spel brengen. En dan de elegantie waarmee gespeeld wordt! Het is meer dansen. Ja dansen, dat was het eerste gevoel wat ik kreeg bij het zien van Federer op het Center Court van Wimbledon 15 jaar ofzo  geleden. Wij, het publiek van het Landsmeer Open, genoten. We moesten goed opletten bij de snelle soms onnavolgbare schermutselingen aan het net waarbij de reflexen van alle spelers getest werden. En die waren in orde!

Tijdens deze boeiende GD3 praatte deze schrijver met Ellen Scheermeijer. Natuurlijk ging het over onze blessures maar laat dat maar zitten. We hadden het over het Landsmeer Open. Dat hebben we beiden jarenlang met een vast en goed samenwerkend team georganiseerd. Eerst Ellen tot  2000 en daarna namen ondergetekende en zijn ploeg het over tot 2015. Ellen was mijn leermeester. We hadden het over de onderdelen die waren veranderd: 17+ 40+. Je kan daarvan zeggen wat je wil, een evaluatie moet uitmaken of het in 2023 ook zo zal zijn. Ellen en ik geven de toernooicommissie alvast een voorzet : schaf de 17+ af. Wij vinden dat jeugdspelers zich ook moeten kunnen laten zien op het Landsmeer Open. En zeker de jeugdspelers van Heb Durf zelf. Sommige jeugdspelers zoals een betere jeugdspeler als Vincent Schuyt en zijn broer staan hier dag en nacht op de baan en willen heel graag meedoen. Ze willen ook wel eens tegen zo’n goeie.  En Vincent en Sep Verhoef, Ellen’s zoon, wilden hier ook dubbelen, dat wist Ellen. De lobby is gestart: maak het Landsmeer Open weer open voor de jeugd.

Na de eerste set die Ellen en ik geboeid gadesloegen zat mijn avond erop. Ik was wel benieuwd wie zou gaan winnen. Dat zou ik pas vanochtend weten. Nee toch!! Camiel en Lisa winnen: door een bovenbeenblessure van Anouk werden zij en Nick gedwongen om op te geven. Naar verluidt met tranen in de ogen, ze had zichzelf, haar partner en de toeschouwers meer gegund.

Barbara nam later die avond mijn honneurs waar en wist te vertellen dat er twee heren tot 01.05 op de baan hadden gestaan. Shiva Panday versloeg in een spannende driesetter in de HE7 Terry de Lange.

Vandaag op het programma staat in  de HE 3 om 18.45 Tom van den Oever, voorheen van Heb Durf, tegenover Edward van Loo.

De GD3 later op de avond van Anouk gaat dus helaas niet door. Wel staan in het hoogste herendubbel onderdeel, de HD 4,  Camiel Oppenhuis en Dick Hijdra tegenover Joey Barends en Rick Hoevenberg om 21.15.

Kom kijken!

Chris ter Brake

Top