Donderdag 13 juli
Tennis bestaat al langer dan vandaag. De meeste tennissers denken dat het een exclusief Engels spel is. Cees de Bont (1993) schreef een boek over tennis in Nederland tussen 1500 en 1800 : ‘Heeft yemant lust met bal, of met reket te spelen…?’
Werd er toen al in Nederland getennist? Inderdaad. En waarom weten we dat niet? Het huidige tennisspel is afgeleid van kaatsspel. Dat spel werd , voor zover men weet, voor het eerst bedreven door monniken in de ommuurde kloosterhoven in Frankrijk. En dat al in de 12e eeuw. Hoe het spel precies gespeeld werd weten we niet maar de bal (met wol gevuld) werd op het schuine dak van het kloosterhof geworpen. Daarna rolde de bal van het dak af en kon het spel beginnen. Dat was de ‘service’.
Het spel was zó verslavend dat de monniken een speelverbod opgelegd kregen door de broederoverste.
Voor het terugslaan van de bal met de blote hand werd het Franse woord ‘rachaser’ gebruikt. In het Vlaams werd dat rakaetsen. Het spelen met de blote hand – denk aan de termen ‘forehand’en ‘backhand’- was pijnlijk en Nederlanders bedachten uiteindelijk een betere oplossing: het racket (rekaets).
In Nederland werden tal van kaatsbanen gebouwd. Het betrof hier dus indoor-kaatsen. Later verviel de interesse voor het kaatsen. De kaatsbanen kregen een andere bestemming: er kon gedanst worden op de houten vloer van de kaatsbaan; dat werd dus de BALzaal cq ‘BALLroom’ in het Engels.
Major Wingfield – een Engelsman – bedacht in 1874 dat het indoor-kaatsen buiten gespeeld kon worden. Op die goed verzorgde Engelse ‘lawns’. De reeds bekende regels voor het kaatsen nam hij over. Hij noemde het spel ‘Lawntennis’. (Vandaar de ‘L’ van KNLTB. Opgericht in 1899 ).
Wij doen het met Smashcourt op Heb Durf. Tom van den Oever vocht met Otto Fabius een fraai baseline gevecht uit op baan 1 in de HE A. In de eerste set kwamen de unforced errors vaker van het ‘rekaets’-racket van Otto. De tweede set werd een wedstijd waarbij Tom met forehand en backhand goed versnelde op de hoge topspinballen van Otto. Dat bracht Otto vaker in tijdnood. Het publiek genoot van de lange ralleys en liet dat regelmatig horen. Tom wint 6-1, 6-4.
Gelijktijdig stonden Igor Cozijn en Dick van Male op baan 2. Igor en ik hadden het, zittend op het terras, over het probleem van de lange wedstrijden en hoe deze te verkorten. Igor’s oplossing: 1x serveren en als de bal dan de netrand raakt doorspelen. Geen let dus.
Het aanvallende spel van Igor heeft wel wat. En vooral zijn topspin backhand mag er zijn. Dick wist Igor’s aanvallen met goed diep geplaatse ballen te neutraliseren. Dick wint 6-3 en 7-5.
Hoe zou het zijn gegaan als je maar 1x mocht serveren, Igor?
Een van de langste partijen van de avond was die tussen Rowdy Lücken en Ralf Gorse op baan 3. In de derde set keek Rowdy tegen een 5-2 achterstaand aan. Hij traint bij Camiel en is steeds beter gaan spelen, aldus Camiel. Rowdy bleef de lessen tot het laatst in praktijk brengen, behield vooral de diepte in zijn slagen werkte de achterstand weg en verraste iedereen. Met een big smile nam Rowdy de felicitaties in ontvangst: 1-6, 6-2, 7-5. Camiel meer dan blij.
Sander Collewijn verzorgd deze vrijdagavond een workshop ‘spelen als Federer’ om 17.30. Ik wens de deelnemers veel plezier.
Chris ter Brake