Landsmeer Open 2023 – Dag 5

Woensdag 12 juli

Ik had het gisteren over de poule van 3 met Tessa Spaan, Floor Grootjans en Nina Forakis. Floor won gisteren van Nina. Vandaag dus Floor tegen Tessa. Nu kunnen poules je heel wat  hoofdbrekens kosten. Wat gebeurt er als alle drie één potje winnen én één potje verliezen??
Het kwam er vanavond op neer dat het in feite een finale betrof ALS Floor zou winnen. Zij had dan beide potjes gewonnen en was kampioene in de hoogste categorie.

Tessa kon aanvankelijk niet echt in haar spel komen en de sterke forehand was Floor liep als een trein. In no time stond Floor op 5-0. Tessa won een paar games maar maakte toch teveel onnodige fouten (2-6).
De tweede set ging heel gelijk op. Op 6-5 kreeg Floor matchpoints die Tessa met een paar fraaie versnellingen van haar dubbelhandige backhand en haar forehand scherp langs de lijn joeg, onbereikbaar voor Floor. Ook in de tiebreak kreeg Floor matchpoints. Het publiek keek van alle kanten toe rondom baan 1. Koorddansen was het. Gebiologeerd waren we.  Maar Tessa niet. Ze kreeg nu ook zelf setpunten die Floor weer wegwerkte. Tenslotte, Ik meen met 12-10 trok Tessa de tweede set naar zich toe. Het publiek moest even bijkomen. Tot 3-3 in de derde set ging het gelijk op. Tessa behield haar niveau en won de laatste 3 games waarbij Floor wat meer fouten ging maken met haar wapen, de forehand.Tessa wint; 2-6, 7-6, 6-3.
Op Smashcourt is het soms onmogelijk te beoordelen: in of uit. Dat zeiden John Zwaan en ik vanaf het terras, als beste stuurlui, tegen elkaar. Op gravel is de afdruk duidelijk. Op Smashcourt niet. Tessa en Floor gingen een paar keer in debat en vervolgden daarna sportief de partij.

Op baan 2 stond Richard van Workum gelijk met Tessa en Floor te spelen. Hij stond ooit in de HE3 finale van het Landsmeer Open 2009 (?). Vanwege het 25 jarig bestaan van het toernooi hadden we speciaal een officiële KNLTB scheidsrechter aangevraagd en er stond een blinkende nieuwe umpirestoel voor deze klaar.
Tijdens de finale begon het te regenen. Iedereen kwam naar binnen. In de volle kantine kwamen Richard en zijn tegenstander naar mij toe. Ik was immers de Femke van toen (toernooileider). Beide spelers waren het erover eens dat ze liever zónder scheidsrechter verder speelde. Deze maakte in hun ogen teveel fouten. Een scheidsrechter is niet altijd dé oplossing, wil ik maar zeggen.

Ik heb dat verzoek van Richard en zijn tegenstander afgewezen. Wie de partij won weet hij nog wel. Gisteren moest hij met zijn aanvallende spel het onderspit delven tegen de taaie Joris Jaspers in de HE B. (2-6,4-6).

Zondag  16 juli is de laatste wedstrijd in de DE A poule. Dan staan Tessa en Nina tegenover elkaar. Ik ben benieuwd.

Sander Collewijn en anderen wezen mij erop dat Borg de eerste topspeler was die dubbelhandig de backhand speelde. Niet Mats Wilander.

Ik aanvaarde Sander’s uitnodiging om mee te doen aan zijn workshop vrijdag 14 juli om 17.30/18.15 uur. Een nieuwe Federer dimensie toevoegen aan mijn tennis trekt mij wel. Kom ik toch nog de baan op tijdens het Landsmeer Open. Wie volgt? Inschrijven kan via deze link.

Donderdag wordt geen regen voorspeld maar is het, net als gisteravond, wel wat koeler. Restaurant Heb Trek opent vanavond haar deuren met: Indonesische Rijsttafel verzorgd door Toko Bali. Het volledige programma kan je hieronder bekijken.

Chris ter Brake (1945)

Programma
Woensdag t/m zondag – Tennis and More outlet; kleding, tassen en schoenen
Woensdag t/m zondag – verkoop boek ’Tijdperk Roger Federer’ van Sander Collewijn
Donderdag 13 juli – Indonesische Rijsttafel verzorgd door Toko Bali
Vrijdag 14 juli – Black Angus Burger vd BBQ, friet en saladebar verzorgd door Slagerij Taam
Vrijdag 14 juli om 17:30 uur – Workshop ‘Spelen als Roger Federer’ door Sander Collewijn, inschrijven kan hier.
Vrijdag 14 juli – Loterij en feestavond
Zaterdag en zondag – Ijskar van Multi-IJs Landsmeer
Zaterdag 15 juli – Pasta met salade door Taste of Landsmeer
Zondag 16 juli – FINALEDAG, start met het finalisten-ontbijt en de hele dag lekkers uit eigen keuken

Top