Landsmeer Open zondag 8 juli 2018, dag 2

Er hangen gekleurde vlaggetjes rondom het clubgebouw met een simpel getal erop: 35. Om jullie lezers/tennissers niet te verwarren zal ik niet ingaan op alle mogelijke betekenissen van ‘35’ waar mensen allemaal aan dachten. Waar het omgaat is dat het Landsmeer Open haar 35-jarige bestaan viert. Chiquer gezegd: haar zevende lustrum.

In 1984 begon het toernooi als ‘Het Open D toernooi’.  De speelsterkte werd toen uitgedrukt in de letters A, B, C, D, en E. Het was de tijd waarin langzaam maar zeker het houten rackets werden vervangen door kunststof en onze vertrouwde gele bal de ouderwetse witte bal verdreef. En hier op Heb Durf werd nog op het bewerkelijke gravel gespeeld. Dat betekende bij fikse regenbuien op het Landsmeer Open: dweilen. Het overtollige regenwater werd met behulp van sponzen en een kruiwagen met erop een ouderwetse wringer, naar de sloten afgevoerd. En dan maar hopen dat het niet weer ging regenen.

Nu worden er wederom sponzen en emmertjes gebruikt! Maar nu om de spelers de nodige verkoeling te verschaffen aan de spelers in deze mediterrane dagen. De toernooicommissie, bestaande uit Ronald van Ginkel, Richard de Vries, Han Daniëls, Barabara Cerasuolo en Femke van Straten verzorgd ons toch uitstekend! In maart begonnen zij met de voorbereidingen. Via Whatsapp werd alles aangezwengeld. Meten is weten zeggen ze: ik telde 350 whatsappjes – over sponsoren, ballen, Heb Trek, schema’s, loting enz.,enz.,  Ja. de commissieleden houden elkaar goed bezig! En dat niet alleen; het loopt allemaal relaxed achter de tafel.

Voor de toeschouwers begon de dag  heel goed. Op baan 1 stonden in de HE4 Camiel Oppenhuis en Nicolas De Boer vooral elkaars forehand te beantwoorden met een nog hardere forehand . Camiel had toch wat meer diepte in zijn spel en wist met zijn slice backhand Nicolas te ontregelen. Het publiek genoot met volle teugen:  het werd Camiel: 7-5, 6-3.

De toeschouwer heeft het niet altijd even makkelijk. Moet je nou een wedstrijd rally voor rally volgen en je ‘buren’ negeren, of moet je toch maar een gesprek voeren?  Een ding is zeker: met het tennis komen gezelligheid en goede gesprekken bijna vanzelf op de vele terrassen van ons lommerrijke parkje. Zo raakte ik op het terras van baan 1 in een lang en boeiend gesprek met Bart van Dorp(20 jaar). Zijn moeder Lydia Wagenborg speelde in de DD5 op baan 2  met Denise van Vuure tegen Anke Drolenga en Roos Vrolijk. Bart kwam uit de school van Eddo van Gelder ( De Kloek, Middenbeemster) en behoorde tot de top van de jeugd. Spelend op 3 niveau kreeg hij schouderproblemen en moest afhaken. Nu is hij weer bezig om richting 3 te gaan, maar moet dan wel 5  keer per week de baan op, wat hij met plezier doet. Je moet toch wel wat doen op je niveau weer op te krikken. En ook om op niveau te blijven! Overigens denkt Bart dat de kans groter is Roger F. Wimbledon wint en ik vermoed dat het  Rafael N. gaat worden We zullen zien!

Op baan 2 liep het uit op een driesetter die  Anke en Roos zouden gaan winnen. In de derde set hadden ze hun antwoorden klaar op de tactieken van moeder Lydia en Denise. Hun harde forehands werden trefzekerder en de lobs werden zonder aarzeling weggesmashed: 3-6, 6-3, 6-1. Ik ben benieuwd of we Bart hier nog eens zullen zien spelen. Lydia en Denise in ieder geval wel. Zij spelen zaterdag verder in hun poule tegen Heb Durfers Hanneke van Dusseldorp en Nathalie van Waterschoot.

En hoe verging het ons aller Kim Corstjens in haar uitgestelde wedstrijd tegen Mieke Oomen in DE6. Aangespoord door vader en moeder redde ze het niet. Ze miste vandaag de vorm. Marieke won: 6-1, 6-4. Op naar de volgende poulewedstrijd!

 Het voorweekend loopt ten einde. Het zal met dit weer heel druk zijn op alle terrassen. Vanaf woensdag opent restaurant ‘Heb Trek’ haar deuren met elke dag een ander menu. En vrijdagavond de feestavond waarin de Fiets van Dral en het Racket van Rojo Racketsports worden verloot onder de deelnemers. Het wordt een drukke week waarbij ik wil benadrukken dat de kantine uitsluitend door onze eigen leden wordt bemand. Misschien moeten ze bij topdrukte af en toe een handje geholpen worden. Gezellig wordt het.

 Chris ter Brake.

Top