Landsmeer Open – verslag finale dag

Landsmeer Open 2017, zondag 16 juli, dag 9.

Het 34 ste Landsmeer Open tennistoernooi is zondag 16 juli afgesloten. Gedurende 9 dagen werd door meer dan 300 spelers uit Landsmeer, Amsterdam en Waterland fel en sportief gestreden. Ronald van Ginkel zorgde samen met de toernooicommissie (Anneriek, Femke, Barbara, Richard en Han) en de vele vrijwilligers achter de bar of waar dan ook voor een bijzonder geslaagd en gezellig evenement. Hier speelde het tegenwoordig veel gehanteerde begrip ‘verdienmodel’ geen rol. Af en toe kwamen er schalen met meloen, kaas of worst langs die door Gert Jan Kant (Kantine Commissie) ‘himself’ en door de ‘bemanning’ van de kantine spontaan werden aangeboden. Vele spelers komen dan ook elk jaar terug vanwege de bijzondere sfeer. ‘s Avonds liep het door Ansi Baarslag telkens anders ingerichte restaurant ‘Heb Trek’ vol en de gasten kregen de heerlijkste gerechten opgediend door diverse kookploegen. Op de finaledag stond de ons bekende ‘Oma Coby’ samen met Manon de beste panneNkoeken te bakken met alles erop en eraan!
In de HE4 finale – de hoogste categorie – stonden Sicco Goede (Elzenhagen) en de jeugdige Thomas Koelewijn (Tiebreakers) tegenover elkaar. Beiden hadden in de vorige ronden goed spel laten zien. De lange Sicco is vooral een krachtspeler met een grote ‘reach en de tengere en kleinere Thomas moest het hebben van zijn techniek en souplesse. Sicco wist hem geregeld onder druk te zetten met slice backhands en topspin forehands waardoor Thomas tijd te kort kwam. Met strak spel van beide kanten kwam het publiek ruimschoots aan zijn trekken. Sicco won: 6-4, 6-4. Zijn naam zal weldra prijken op de wisselbeker.
In de DE4 en DE5 waren te weinig inschrijvingen. Uit de DE6 zou de sterkste dame komen. De finale ging tussen twee jeugdige speelsters: Julia de Vries (Heb Durf) en de wel heel jeugdige Evelina Teeuwen (Juliana). Beiden beschikten over een hard geslagen forehand. Dat leverde fraaie ralleys op waarbij Evelina met iets meer spin de overhand had. Beiden speelters bewogen ook snel en soepel over de baan zodat een ralley niet zomaar gewonnen werd. Evelina staat 7e op de nationale ranglijst van de jeugd t/m 12 en heeft dus al menig trainingsuurtje op de baan doorgebracht. Zij won: 6-2, 6-0. Volgens mij een té gecharcheerde uitslag.
Pieter (Fiets) Dral en Cees vd Meer spelen sinds mensenheugenis samen op het Landsmeer Open. Joop Verkerk dacht zo’n 20 jaar. Dan ben je goed op elkaar ingespeeld. Cees wist zich uitstekend uit benarde posities aan het net te redden met onwaarschijnlijke reacties. Pieter serveerde vanaf links bijzonder scherp en wist de gaten in de verdediging van de tegenstanders, Jan Geurts en Eric Hafkamp, feilloos te vinden. Zij wonnen: 6-2 en 6-3 in de HD 7 50+
Jan en Eric speelden later op de dag tégen elkaar in de finale HE6 50+. Jan wist de ballen langer binnen de lijnen te houden terwijl Eric’s sterke forehand hem op het ‘moment suprême’ soms in de steek liet. Het had drie sets kunnen worden maar het werden er twee. Jan won: 6-3, 6-4.
Op baan 1 namen Ellen Scheermeijer en Yvonne Bakker het op tegen Daphne Alderse-Baas en Nathalie van Waterschoot. Een Heb Durf onderonsje. Ellen’s forehand kwam vandaag bijzonder goed door zodat zij in ralleys met Nathalie of Daphne per slag meer de overhand kreeg. Het was een bij vlagen flitsend duel waarbij Yvonne haar kansen aan het net afwachtte en goed benutte. Winst voor Ellen en Yvonne: 6-1, 6-4.
Het was goed om Winfred Martens na wat ‘rare kuren’ weer als deelnemer aan het Landsmeer Open te zien optreden. Samen met maatje Bert Prins bereikte hij de finale in de HD7 50+. Dat deden ze door Cor van Beek en Constant Gras met een aparte tactiek te verslaan. In het allerlaatste punt stak Bert midden in de ralley plotseling over, ontnam Cor het zicht, zodat Winfred eenvoudig kon scoren. Dit alles, volgens Joop Verkerk, tot plezier van het publiek en Joop in het bijzonder! De finale verloren Bert en Winfred in drie sets na een hevige strijd van Bas van Vloten en Kees van Voorts: 6-4, 3-6, 6-2.
Er viel op alle banen van alles te genieten voor het talrijke publiek . Te veel om op te noemen. Iedereen gaat na zo’n dag vol met verhalen en conclusies naar huis. Want drama is toch een onderdeel van het wedstrijdtennis. Dat konden we op de televisie zien in de finales van Wimbledon.
Voorzitter Eric Hafkamp sprak woorden van dank aan sponsors, vrijwilligers en Ronald van Ginkel in het bijzonder. Deze liet weten klaar te staan voor het 35ste Landsmeer Open! Het team gaat steeds beter draaien. Anneriek. die even afwezig moest zijn, kreeg de Jan van Dijk beker vanwege haar vele verdiensten en nu vooral vanwege haar inzet en bijdrage aan de toernooicommissie. Ze was afwezig om haar broer Leo te bewonderen. Leo trad op tijdens het ‘Concert aan het Water’ als de ‘Stem van Landsmeer’. Hij zong daar ‘Feeling Good’, van Michael Bublé. Nou ‘Feeling Good’, dat deden we hier deze week op het Landsmeer Open!

Heb Durf dankt de Landsmeerse sportwinkel ‘Robeu’: zij stelden cadeaubonnen beschikbaar voor de winnaars, leverden de ballen en de ‘çrew shirts’ van de toernooicommissie.
Ook dank aan Fietswinkel Dral voor de ‘Fiets van Dral’.
Verder noem ik Bloemisterij Zijlstra, Gulpener Bierbrouwerij, Jumbo Landsmeer, Van Vloten Car BV en Vishandel ‘t Geveltje dat vrijdagavond op haring tracteerde.

Chris ter Brake

Top