Landsmeer Open – verslag dag 8

LANDSMEER OPEN 2017, 15 JULI DAG 8.
Het traditionele hoogtepunt van de feestavond is de verloting van de wereld beroemde ‘Fiets van Dral’. Iedereen was vrijdagavond  het clubhuis binnengedrongen om toch zeker te weten dat hij of zij de fiets niet gewonnen had. Je kon alleen winnen als je aanwezig was op het park. Er werden meerdere namen omgeroepen maar:  geen reactie. Tot de naam ‘Olivier Tolk’ weerklonk! De foto van winnaar Olivier staat inmiddels op Facebook.
Zaterdag is halve finale dag! Er stonden zo’n 50 wedstrijden op het programma. Vanaf 9 uur waren alle banen bezet. De toernooicommissie draait op volle toeren. Louiise en Jeanine Ebbes verzorgden ons langer dan de langste partij met broodjes Shoarma die er wezen mochten. Het was voor het eerst dat moeder en dochter samen in de keuken, nou ja…. keuken- ze grilden immers op het terras van baan 1-  stonden.
Sicco Goede, gadegeslagen door zijn ouders Ariet en Simon en natuurlijk Loes zijn trouwe partner, keerde terug op de banen van Heb Durf waar zijn tennistalent ooit ontwikkeld werd. Hij trof in de halve finale HE4, de hoogste categorie, Kees Ophof die zichzelf gelukkig prees om na een heftige ziekte weer op niveau te kunnen tennissen. De power kwam van  Sicco en Kees zorgde voor de fraaie techniek. Dat leverde een boeiende partij op met lange slagenwisselingen waarbij de ‘dropshot’ niet geschuwd werd. Uitslag : 7-5, 6-1 voor Sicco – morgen in de finale.
Op een dag met zoveel partijen krijgt iedereen onwillekeurig het gevoel dat het lang duurt. En omdat we in de fase van de halve finales zijn beland zijn ook de tegenstranders steeds meer aan elkaar gewaagd. Gelukkig gaan we nog niet zover als Wimbledon waar een paar jaar geleden de partij tussen Isner en Mahut 3 dagen in beslag nam en eindigde met 70-68 in de tiebreak. Dat heeft niets met gezonde sport te maken. De KNLTB heeft in de competitie clubs de keus gegeven om naast de gewone telling ook een verkorte versie te spelen. Je speelt dan bij 40-40 een beslissend punt en ipv een derde set speel je een super tiebreak tot de 10. Partijen nemen dan hooguit 1 1/2 uur in beslag. Als je in een toernooi ook nog meerdere onderdelen speelt lijkt dat me veel gezonder om zo de duur van de wedstrijd te beperken.
Vandaag zijn er een stuk of vijftien 3-setters  gespeeld. Neem bijvoorbeeld de partij tussen Igor Cozijn en Peter Welsink: zijn hebben ongeveer 3 uur op de baan gestaan. Peter won met 4-6, 7-6, 6-4 (= 33 games). Peter speelt morgen de finale tegen Remco Jacobs. Hij won 4-6, 6-2, 6-1 (= 23 games) van Jaron Has en stond zo’n 2 uur op de baan. Mij lijkt het eerlijker als ze beiden anderhalf uur of korter op de baan hadden gestaan. Ze kunnen dan iets beter (en gelijker) herstellen voor de finale,
Velen maken ons complimenten over de nieuwe terrassen. Het kon bijna niet, maar het Landsmeer Open is nog leuker cq gezelliger geworden!
Morgen staan alle finales op het programma. Start 9.00 uur.
Om 13.30 staat de HE4 finale met Sicco Goede en Wouter Moons of Thomas Koelewijn (zij zijn nu om 23.30 uur bezig aan de derde set!) op het programma.
Eveneens staan de beste dames van het toernooi in de DE6 om die tijd gepland: Julia de Vries vs Eveline Teeuwen.
Het wordt een mooie dag!
Chris ter Brake
Top