Landsmeer Open maandag 9 juli 2018, dag 3

Het was vanavond voor het eerst fris. Onverwacht fris. Hier en daar zat iemand onder een van de Heb Durf plaids ietwat verkleumd zijn of haar favorieten aan te moedigen.
Maar voor de spelers was er niets aan de hand. Beter weer (koel) kon je niet wensen na die hitte van het weekend, zij het dat er af en toe een vlagerige wind waaide.

Wat er vanavond ook gebeurt, winnen, verliezen of geblesseerd de baan verlaten, deze tennisdag kan niet meer stuk. Ons aller Kiki Bertens bereikte namelijk vanmiddag de kwartfinales van een grastoernooi aan de Churchroad in Londen. Een toernooi dat Richard Krajicheck in 1996 won: jawel, Wimbledon! Zowel Richard als Kiki hadden een hekel aan gras. Richard vond het iets voor koeien en Kiki zag ik ooit op de grasbanen van Rosmalen haar misnoegen uiten over het onvoorspelbare gras waar ze op stond te spelen. Volgt Kiki in Richard’s voetsporen?

Op onze voorspelbare Smashcourtbanen was het ‘volle bak’ vanavond. Vanaf half zes waren er ruim 20 partijen gepland. Een van die wedstrijden was de HD 6 50+ tussen Pieter Dral / Kees vd Meer vs Ronald van Ginkel/ Richard de Vries. Ik heb er niets van gezien en kan er daarom geen zinnig woord over zeggen. De uitslag verbaasde mij echter wel. Pieter/Kees wonnen met 6-2, 6-1. Natuurlijk begrijp ik dat Pieter onze meest trouwe sponsor is maar Ronald/Richard doen, voor zover mij bekend niet aan ‘matchfixing’, toch? Of hebben R&R toernooicommissitus, een aandoening die het concentratievermogen van tennissers behoorlijk aantast. Ik ga morgen op onderzoek uit! Pieter en Kees krijgen natuurlijk wel onze felicitaties!

Op baan 4 waren Floris Linnebank en Martijn Herfkens in de HE8 in een felle strijd verwikkeld. Floris is een bijzondere tennisser: hij geeft zichzelf les! Hij zet zijn camera op een statief en neemt dan zijn eigen slagen op. En hij vergelijkt die dan met demonstatieslagen op You tube filmpjes. Zijn techniek ontwikkeld zich voorspoedig; topspin- en sliceballen komen doorgaans soepel van zijn racket. Hij leek op de goede weg om te gaan winnen. In beide sets nam hij een voorsprong. Martijn was echter taai en besloot bij achterstand dan maar op safe te spelen. Een niet ongebruikelijke koerswijziging in tennis. De rallies werden langer en de lobs van Martijn landden ook nog eens te diep in het achterveld voor Floris. Martijn wint: 6-3, 6-4, en gaat door naar de volgende ronde.

Op papier leek de partij tussen Sicco Goede(ex-Heb Durf) en Tim Tolk (Heb Durf) zeker interessant. Ervaren rot tegen aanstormend talent. In de tweede set ontspon zich een boeiend duel waarbij Tim de partij snel leek te gaan beslissen. Hij kreeg bij 5-2 meerdere matchpoints. Heel snel kwam Sicco langszij (5-5), vooral omdat Tim in de ‘unforced error modus’ terecht kwam. Hij herpakte zich uitstekend en zette Sicco onder druk met zijn fraaie topspin forehands. Tim wint: 6-2, 7-5.

Ik kijk op mijn telefoon. Het is 01.00 uur in de nacht. Han Daniëls heeft de laatste uitslagen zojuist gepubliceerd. Sebastiaan Admiraal/Bas Fonville zijn zojuist van de baan gekomen en wonnen van Beyko Tolk/Igor Cozijn met 6-3 7-6. Geen derde set! Voorlopig zullen de heren de slaap nog niet kunnen vatten met al die adrenaline in hun systeem. En Han vermoedelijk ook niet!

Chris ter Brake

Top