Landsmeer Open – dag 4

Ko van Beek, in de jaren ‘70 penningmeester van Heb Durf, schreef toen in de clubkrant een verhaal over een bijzondere ontdekking die hij ooit in Engeland deed. Hij bezocht daar een tennisballenfabriek. De toen nog witte bal werd met pluis bekleed, voorzien van een merk én de doorlopende slingerende lijn die wij allemaal kennen. Ko dacht dat het een lasnaad betrof maar de directeur van de fabriek liet hem grinnikend weten dat deze lijn, de zogenaamde ‘stripe’ speciaal werd aangebracht ‘teneinde het de spelers steeds mogelijk te maken aan de draaiing van de aanvliegende bal het effect te kunnen beoordelen.’ Waar of niet waar? Ko heeft het ons nimmer ontboezemd.

Vanavond hadden de ballen heel wat, vooral ‘topspin’ te verduren en met name in de HD 5. Daar stonden op baan 1 twee ‘linkspoten’ tegenover elkaar: Henk Klompmaker, vroeger van Heb Durf en Wouter Moons, oud winnaar van het Landsmeer Open. Henk werd geflankeerd door Ruud Brouwer en Wouter door Bas van der Lenden. Niet alleen werd er enorm ‘gespind’, er werden door beide heren scherpe hoeken gemaakt zodat hun partners onmogelijk konden interveniëren aan het net. Toch gebeurde ook dat in deze boeiende partij. Henk en Ruud trokken aan het langste eind: 7-5, 6-2.

Het was een fantastische tennisavond. De wind, die gisterenavond voor de nodige verrassingen zorgde, was geheel afwezig. Er werd tot diep in de nacht getennist zodat ik het einde van enkele spannende wedstrijden hélaas moest missen. Ik zie nu op mijn GSM dat Yvette van Dijk en Janneke Koeman in de DD 6 tóch hebben gewonnen van Daphne Penning en Julia de Vries. De ralley’s waren lang en de dames joegen elkaar alle kanten op. Julia en Daphne sleepten er in de derde set tot vreugde van vader Richard de Vries, die achter de wedstrijdtafel zat vanavond, een tiebreak uit, maar méér werd hen niet gegund: 6-2, 6-7, 7-6 voor Janneke en Yvette.

Op baan 5 was een een boeiend gevecht gaande tussen Olivier Tolk, vermoedelijk de jongste deelnemer aan het Landsmeer Open, en Rob Bührs. Olivier had in zijn vorige wedstrijd 15 á 20 matchpoint overleeft!! Hij gaf zijn ballen zowel topspin als slice mee en Rob moest het hebben van zijn snelheid en tactisch inzicht. Mijn GSM vertelt nog niet wie won. Olivier had de eerste set en Rob stond voor inde tweede….

Guido en Dieuwertje hadden vele tafels van ‘Heb Trek’ nodig om de bijna 40 gasten te ontvangen. En dat deden ze in stijl met hun persoonlijke bediening. Daarbij was hun pittige Kip Piri Piri niet te versmaden. Toen Dieuwertje later op de avond zich even ontspande liet ze mij weten dat Heb Durf toch een heel leuk clubje is met heel veel leuke, aardige mensen. Ik kan mij daar geheel in vinden.

Morgen gaan Sylvia en Ron Manuputi samen met Hans Akkerdijk een driegangen maaltijd voor ons opdienen. Hans ging zich storten op een salade. We zullen zien.

Chris ter Brake

Top