Landsmeer Open 2024 – Dag 2

Zondag 7 juli

Het weerbeeld op dag 2 was iets minder stormachtig dan dag 1 en de regen bleef komen en gaan. De meeste spelers bleven doortennissen. Het moest echt te gortig worden wilde men de baan verlaten voor een plekje onder een van de nieuwe parasols op het drukke terras.

Mirella Zonneveld (‘t Twiske) en Olga Marcheggiani (Kattenlaan) stonden in de DE A tegenover elkaar op baan 2. Mirella deelde een foto met de wedstrijdleiding (Barbara Cerasuolo-Bakker). Daarop stond Mirella in het Noordhollands Dagblad van 30 jaar geleden. Mirella won toen de finale hier op het Landsmeer Open. Het was toen ook een regenachtige finaledag volgens de krant.
Mirella blijkt nog steeds goed te kunnen tennissen. Hoe Olga haar best ook deed en hoe hard ze ook werd aangemoedigd, Mirella overheerste met haar harde eerste service en haar geslicete forehands en backhands.

De slice zie je niet vaak tegenwoordig. Mijn linkshandige vader Bas (1916) was een goede tennisser. Hij slicete veel en dat was normaal in zijn jeugd toen er met zware houten rackets gespeeld werd.
Het antwoord op de slice kon niet uitblijven: de topspin. Later hebben Raphael Nadal en zijn oom Tony de topspin tot in de perfectie verder ontwikkeld. Zoals Nadal spint, spint niemand.

Terug naar Mirella en Olga. De enige vraag die voor ons toeschouwers overbleef was of Olga genoeg punten bij elkaar kon sprokkelen om een game met twee punten verschil te winnen. Mirella wint (6-0, 6-0).

Op baan 4 was een DD A aan de gang tussen Ellen Scheermeijer/Yvonne Bakker (Heb Durf) en Chandni Mangrey / Keshia Ndenzako (‘t Twise). Het was echt zo’n partij waarbij je niet wist wie er ging winnen, En dat zijn de leukste partijen. Veel lange crosscourt ralleys waarbij de flitsende forehand van Ellen mij altijd imponeert. Harde ballen slaat ze nog harder raak terug. Mooi om te zien.
De linkshandige Keshia heeft natuurlijk een voordeel in die crosscourt ralley’s. Haar forehands komen doorgaans op de backhands van de rechtshandige tegenstandster. Lastig voor Yvonne en Ellen.

Ik zat op de tribune van baan 4 naast Kees Ophorst (‘t Twiske) een bekende van het Landsmeer Open. Hij wees me op de service van de linkshandige Keshia. Een inside out service, volgens Kees. Je kan deze speciale opslag vinden op you tube. De bal wordt met de buitenkant van het racket gespeeld. Kijk maar op you tube. Het effect van zo’n serve is dat de bal van je weg draait. Verrassend. Na afloop vroeg ik Keisha naar deze speciale opslag. Ze bleek zelf niet te weten dat ze zo serveerde.
In de super tiebreak waren Keshia en Chandni wat voorzichtiger en nauwkeuriger en winnen met 6-3, 3-6, 10-8.

Het was de hele zondag gezellig druk op Heb Durf. Er wordt heel wat uitgewisseld met elkaar rondom de banen. Het was zo gezellig dat ik me moest loswringen uit gezelschappen om toch serieus het tennis te gaan volgen. Dat is me gelukt.

Vanavond wordt het volle bak met een paar leuke herendubbel A potjes, als je van spektakel houdt. De regen wordt vanavond tot een minimaal minimum beperkt op de buienradar.

Chris ter Brake

 

foto credit: Mirella Zonneveld (rechts op de foto :-)

Top