Landsmeer Open  2024 – Dag 1

Zaterdag 6 juli

Het begon te regenen en steeds steviger ook toen ik rond 10 uur in de ochtend naar Heb Durf fietste. Ik had lege banen verwacht maar op alle banen werd gewoon doorgespeeld, plensbui of niet. En achter de wedstrijdtafel zaten Femke van Straaten, onze toernooileider en Richard de Vries ‘de planners” van de toernooicommissie. Zij waren natuurlijk aan het puzzelen. Wat te doen als iemand zich om een goede of minder goede reden afmeldt? En nog veel meer vragen hadden zij zoals: waarom doet de telefoon van het clubhuis (020 4824216) het niet?

Dat puzzelen achter de wedstrijdtafel door al onze toernooicommissieleden gedurende het Landsmeer Open heeft te maken met het probleem dat iedereen wil dat er de komende dagen zoveel mogelijk van de 256 wedstrijden daadwerkelijk gespeeld gaan worden. Een partij die niet doorgaat is voor iedereen jammer. Je wil niet een ronde verder komen zonder te spelen, hoe graag je ook wint. Maar soms kan het niet anders en dan volgt een zgn ‘walkover’.

Op baan 1 kunnen we vanaf de wedstrijdtafel de wedstrijd volgen tussen Gijs Hahn van Heb Durf en Rogier Polderdijk van TV Zaansport. Gijs kwam steeds ruim voor te staan en leek gemakkelijk te gaan winnen. Rogier ging echter opeens met die natte ballen beter spelen een kroop naderbij. We zagen fraaie ralleys waarbij de diepte gevonden werd. Soms werd  het net opgezocht voor een mogelijk afmakende volley.
Toch wint Gijs, als nummer 1 geplaatst in de HEC met 6-4, 6-4.

Jeroen Koster en Dennis Fontijn (HED, beiden van Heb Durf) vochten een titanenstrijd uit op baan 6. Ze produceerden lange ralleys met veel hoge ballen, waarbij op het laatst, al dan niet met succes, een versnelling ingezet werd die de beslissing moest forceren. Beiden hanteerden deze tactiek. Lopen konden de heren wel. Niets werd er cadeau gegeven. Per game waren er meerdere slagenwisselingen van 10 of meer slagen. Jeroen oogde doorgaans fitter maar Dennis won: 7-6 7-6.

De laatste partij van dag 1 (HEB 45+) ging tussen Ed Huising & Fabian Neimeijer (‘t Twiske) en Rob Buhrs & Richard de Vries (Heb Durf).

Een spannende pot tot de allerlaatste punt. Er kwamen meer gierende windvlagen en een regenbuitje kon er af en toe ook wel af. Het werd een super tiebreak. Rob & Richard roken de overwinning. Maar…. maar…. moest die laatste zware, natte lob van Ed op de stand 9-8 voor Fabian en Ed echt op de allerlaatste VAR-millimeter van de baseline op baan 1 neerploffen? Ed en Fabian winnen: 7-6, 3-6, 10-8.

De sfeer was uitstekend. Pleziermakende, tennissende kinderen maakten van deze eerste dag een gezellig familiefeestje. Op naar morgen. De telefoon doet het weer! Tennis is een mooie sport.

Chris ter Brake.

Top