Landsmeer Open 2023 – Dag 9

Zondag 16 juli

Het was een mooie laatste dag. Toeschouwers werden niet gehinderd door kou of regen vandaag. Er was duidelijk wat meer wind. Een tennisser wil geen wind. Hij of zij wil niet dat de bal opeens een andere wending neemt door een onverwachte windvlaag. En dat gebeurde dus wel vandaag. De natuur, waar ook wij mensen deel van uitmaken, heeft altijd wel wat in de melk te brokkelen.

Vincent Evers / Kirsten Neuerburg stonden vroeg in de ochtend in de finale van de GD B tegen de eerst geplaatsten: Rick Hoevenberg / Lise Bouwes. Leuk om Kirsten, die vele uren hier op de banen doorbrengt als trainster, een koppel zien vormen met Vincent, het aanstormend talent op Heb Durf. Kirsten heeft een sierlijke soepele service en bleek ook over een goede slice forehand – een van de moeilijkste slagen in het tennis –  te beschikken. Een slicebal die in deze Gemengd Dubbel heel effectief was. Vincent is soms wat over-enthousiast met zijn iets te harde forehands. Dat moet je zijn als je verder wilt komen in deze sport. En met die knallende service zat het wel goed vandaag.
Er ontspon zich een boeiend gevecht waarbij Rick soms hoog opspringende ballen voluit raakte en de tegenstanders het nakijken gaf en Lisa aan het net ballen kort achter het net liet vallen. Eerst werkten Vincent en Kirsten een 3-0 achterstand weg in de eerste set en namen een 3-0 voorsprong in de 2e set. Rick en Lise kwamen nu op hun beurt terug en wonnen de 2e set. Zij hielden het momentum in de supertiebreak. Rick en Lise winnen : 6-7, 7-6, 10-3.

Tessa Spaan, altijd boeiend om te zien spelen, nam het in de DE A op tegen Nina Forakis. Ook Nina beschikt over een goede techniek. Dat leverde voor de toeschouwers fraaie ralleys op. Tessa deed wat van haar verwacht kon worden: winnen van Nina. Met een iets hoger tempo won zij 6-2, 7-5 en mag zich kampioene noemen in de hoogste dames categorie van het Landsmeer Open. Altijd leuk als je voor eigen publiek een toernooi wint. Dat wil elke serieuze speler.

De HE A ging naar Tim van ’t Wout. Zijn snelle, harde, goed geplaatste slagen brachten Wouter Moons in moeilijkheden. Ook de serve-volley, die ik graag zie, brachten Wouter geen soelaas. Tim wint 6-4, 6-3 en wint het Landsmeer Open zonder setverlies.

Op baan 1 konden de toeschouwers genieten van heel goed tennis, de hele dag. Zo wonnen Wouter Moons / Milco Trampe in de HD A van Rick Hoevenberg / Joey Barends en wonnen, misschien wel verrassend, Edward van Loo / Tessa Spaan in de GD A van Tim van ’t Wout / Michelle Gerards: 6-4, 4-6, 10-6 (supertiebreak).
Als er een prijs was voor wie het hardst kan slaan dan ging die prijs naar Milco Trampe, trainer bij Elzenhagen. Ik hoor die klappen van hem nu nog in mijn oor bij zijn inserveren voor de HD A op baan 1.

Op alle andere banen konden supporters terecht om hun favorieten aan te moedigen.

Tegenwoordig hebben de meeste tennissers een whatsapp groep, vooral met de bedoeling om met elkaar af te spreken. Vroeger, toen wij nog met een telefoon telefoneerden, ging dat veel lastiger allemaal. En vaker mislukte pogingen om te gaan tennissen.
In ieder geval: zo’n whatsapp groep was ook actief TIJDENS het Landsmeer Open. Een nieuw geheim wapen? Ik deed onderzoek. Leontien, Roelien, Rosanne, Suzanne, Serena(!), Karin, Anika, Marije, Annemiek, Kelly, Els, Leoniek en Hanneke als laatste, zitten in een groep. De dames complimenteren of steunen elkaar en geven elkaar tips zoals ‘kijk uit, sterk aan het net!’. Roeline Hulskamp / Suzanne Wegman hadden zaterdag een zware partij, onderbroken door die fikse plensbui. Ze wonnen met taai, doortastend spel met 7-5 6-4 van de eerst geplaatsten Marieke Bremmer / Achinta Nassy in de DD C. In de finale winnen ze van Rosanne Eijsink / Niki Klop met 6-2, 6 -1 en zijn kampioen in de DD C. Natuurlijk dankzij die whatsapp’s!

En linkshandige Rosanne Haverkamp van de whatsappgroep won de finale van Niki Klop de DE C met 7-6, 6-0. Dus eveneens met behulp van whattsapp tips uit die groep? Is hiermee het bewijs geleverd van het nut van een whatsappgroep? Ik zou het niet weten… Wat wel goed is dat je veel meer aan tennissen toekomt en dat is nooit weg. Daar wordt je beter van.

Barbara en Femke stonden vandaag achter de tafel in de regelstand. Er moest echt nog van alles. Om 20.00 uur kon met het opruimen begonnen worden. Een geslaagd toernooi vond Femke, onze toernooi leider.
Dat onderstreepte voorzitter Laurens de Koning tijdens de vrolijke  prijsuitreiking waarbij alle winnaars ruimschoots met applaus beloond werden. Hij merkte op hoe populair het Landsmeer Open is onder de tennissers uit de regio. Ze komen elkaar jaar weer terug.
Laurens moest als speler het Landsmeer Open wegens blessures aan zich voorbij laten gaan. Ook zag ik Ellen Scheermeijer onder de toeschouwers op de finale dag. Ellen organiseerde ooit het Landsmeer Open met haar zus Brenda meer dan 20 jaar geleden. Ellen behoort tot de betere dames van onze club en baalt van al dat blessureleed.
Dat geldt ook voor ons aller Truus Boerma. Truus is boven de 80. Truus kwam toch even kijken vandaag. Zij maakte het in de misschien wel 35 keer dat ze meedeed menig tegenstandster behoorlijk lastig in de DE van het Landsmeer Open. Vaak lange partijen, daar was Truus bekend om.

De sfeer tijdens het toernooi was opperbest, ook al waren er soms lastige problemen op te lossen om zoveel mogelijk iedereen te laten spelen.
Complimenten van Laurens aan de toernooicommissie, de ondersteuners en de mensen achter de bar, kortom iedereen die zich inzette (en dat waren er heel wat) voor het 38ste Landsmeer Open.

Chris ter Brake.

Top