Landsmeer Open 2023 – Dag 4

Dinsdag 11 juli

Femke en Barbara zaten op deze heerlijke tennisavond al vroeg achter de tafel. Tennissers worden hartelijk ontvangen met een Goody Bag en ze krijgen een koker ballen mee naar de hun toegewezen baan.
Daar blijft het niet bij voor F&B. Er wordt van alles afgestemd met leden van de toernooicommissie en ja, die onmisbare laptops dienen ook te worden bediend. Iedereen weet dat die laptop jou niet altijd bediend zoals je wilt. Het scherm of wat dan ook bleef steken bij Femke. Vraag niet aan mij wat er aan de hand was maar ze is eruit gekomen.

Op baan 1 stonden in de DE A Nina Forakis en Floor Grootjans tegenover elkaar. Beiden hebben speelsterkte 3,8. De eerste set was Floor de betere. Met haar krachtige forehand gaf ze Nina vaker het nakijken. In de tweede set kwam Nina beter in haar spel een scoorde dan soms verrassend met een goedgeplaatste korte bal. Het was een wedstrijd geworden. In de derde set liep Floor snel weg van Nina die teveel unforced errors van haar racket liet komen. Floor wint 6-1, 4-6, 6-2.

De DE A is een poule van 3. Floor, Nina en onze Tessa Spaan. Tessa  kan zich verheugen op 2 wedstrijden. Vorig jaar zat ze meteen in de finale. Straks (woensdag 12 juli) speelt onze Heb Durf styliste om 19.00 uur tegen Floor.

Later op de avond stond op baan 4 een DD A partij die het kijken waard was. Vanaf het terras van baan 1 kon je zien dat Tamara van Meetelen en Sydney Stolk heftige crosscourt duels aangingen met Nina Florakis en Iris Wilms Floet. Vooral opvallend is dat alle dames de dubbelhandige backhand met vaart en kracht in stelling brengen. De forehands mochten er ook zijn. Mooi om te zien. De bal ging soms wel 20 keer heen en weer.

Die dubbelhandige backhand bestond vroeger niet. Naar mijn weten was Mats Wilander (Eurosport) een van de eerste topspelers die er succes mee had en navolging kreeg. Het tennisspel werd daarna anders denk ik zo. Je kreeg langere ralley’s. Men bleef meer achter in het veld staan. Beuken.
Wat je vroeger ook meer zag was de chip-and-charge. Vooral in het dubbelspel kon dat heel effectief zijn. Voor het publiek was dat zeker leuk om te zien. Kort sliceballetje van terug op een service, lobje erover heen als antwoord, rennen, lobje halen, terug lobben, smashen enz enz.  Misschien gaan we dat op het Landsmeer Open wat meer zien. Ook in het enkelspel kan het.

Overigens winnen Nina (nu wel) en Iris 7-6, 2-6 en 10-6 (super tiebreak).

Op de wedstrijdtafel ligt een boek van Sander Collewijn die vorig jaar ook meedeed aan ons toernooi in de HE A. Hij kan dus wel tennissen. En schrijven kan hij ook. Titel van zijn boek; ‘Tijdperk ROGER FEDERER’. Ik heb het met veel plezier gelezen vorige week. Het is net uit.
Je komt in het boek veel te weten over tennishelden vanaf de periode Borg/McEnroe. Niet alleen over hun specifieke tennisvaardigheden maar ook over hun emotionele ontwikkeling als speler. Sander laat helder zien dat je niet ‘zomaar’ een toptennisser wordt en legt zijn latere held Federer onder een vergrootglas.
Wat het boek extra interessant maakt voor mij is dat Sander ‘ervaringsdeskundige’ is. Een term die men gebruikt in de medische wereld voor iemand die ervaring heeft met het omgaan en goed herstellen van een ziekte. Hij speelt het tennisspelletje dus zelf en kan een en ander toetsen aan zijn eigen ervaringen. Zijn vroegere bijna onbedwingbare dwang om te moeten winnen toont hij in al zijn facetten openhartig aan de lezer. Een bijzonder boek.

Sander geeft vrijdag 14 juli een workshop van 45 minuten vanaf 17.30 (en bij voldoende een 2e) tijdens ons toernooi. Je kan het boek kopen en, op de koop toe, meedoen aan de workshop. Inschrijven doe je hier. Cadeau doen aan tennisvrienden is ook leuk denk ik. Doel van de workshop is: spelen als Federer.

Chris ter Brake (1945)

Top