Landsmeer Open 2023 – Dag 2

Zondag 9 juli

FOUTEN.
Het zou een volle dag worden met een kleine 40 partijen. Ik had mijn verslag klaar maar hélaas heb ik het verslag laten verdwijnen door per ongeluk op ‘weggooien’ te tikken op mijn nieuwe telefoon. Een fout dus.
Het verslag ging natuurlijk over het weer en vooral over die knal van een donderslag gistermiddag over heel Landsmeer en de banen die na een korte heftige regenbui blank stonden. En over hoe (Dago)Bert Prins en koning van lob, Winfred Martens, toch als 70+ers verloren in de35+.
En over de tafelheren Sander en George.
En nog veel meer.
Maar laat ik het maar hebben over fouten.
Bij tennis krijgt de tegenstander punten voor jouw fouten. Dus als je ‘uit’ slaat of in het net slaat. In een wedstrijd wemelt het van de fouten als je erop gaat letten. Er is geen betere sport om te leren dat je fouten maakt.
Een fout maken is doorgaans niet leuk. Wat je wilde, lukte niet. Binnen de lijnen en over het net is de simpele opdracht.
Geïrriteerd ben je dan, of teleurgesteld of hoe je het ook wilt noemen.
Voetfouten zag ik hier en daar. Bij het serveren dien je niet over de servicelijn te komen met je voet of voeten.
Bijkomend probleem is dat we spelen zonder scheidsrechter. Die kon een voetfout wél constateren.
De tegenstander kan dat niet. Die moet zich concentreren op de return.
Een onoplosbaar probleem ook omdat het publiek zich niet met het spel zelf mag bemoeien. Applaudisseren mag altijd.
Dan hebben we een bijzonder vervelende fout:
de dubbel(e) fout bij het serveren. Double fault in het engels. Dat spreek voor zichzelf. Neem de tijd voor die 2e service. Haal diep adem.
Netpalen staan verkeerd. Als je een enkelpartij speelt kan je de zgn netpalen plaatsen. Deze plaats je 91,4 cm buiten het enkelspel veld.
De netpaal zelf is ook 91,4 cm dus gebruik je die als maatstok. Van de binnenlijn naar buiten leg je die paal dan.
Telfouten en misverstanden over de stand heb je ook nog. De KNLTB en de wedstrijdleiding, adviseren tennissers om hardop te tellen door de serveerder. Neem je  verantwoordelijkheid, serveerder!!!
Er zijn zeker andere fouten. Ik laat het hierbij.
Ooit las ik in een psychologieboekje het volgende:
In het leven mag je fouten maken. Ze horen bij het leven. De énige fout die je beter niet kan maken is de fout dat je geen fouten mag of kan maken.

Chris ter Brake

Top