Zaterdag 8 juli

Op weg naar de tennisbaan was er  een stoet van meestal hele families, op weg naar het aangrenzende zwembad. Daar was het echt weer voor.

De gevoelstemperatuur op Barbara’s GSM gaf 28 graden aan.
Het  warmteprotocol van de KNLTB treedt in werking bij een gevoelstemperatuur van 34 graden Celsius. Nu bespreekt de wedstrijdtafel van te voren de optie om een mogelijke derde set te vervangen door een supertiebreak tot de 10. Beide spelers dienen daar mee akkoord te gaan. Zo niet dan wordt er een derde set gespeeld, geheel volgens het KNLTB-toernooireglement.

En ja hoor, beide gevallen deden zich voor op deze openingsdag.

De toernooicommissie met Barbara, Femke, Martijn, Sander, Pim en Richard staat voor een behoorlijk logistieke klus. Met -ik meen- 365 inschrijvingen betekent het dat er ongeveer 285 partijen gepland zijn. En dat is meer dan we de laatste jaren gewend zijn. Het is dus zaak voor alle deelnemers om mee te werken met de toernooicommissie. Een geplande wedstrijd proberen te verplaatsen zal niet lukken. ‘Het zit hardstikke vol’, zo zegt Femke.

Op baan 1 (HE 17+ 6/7) gingen Jeroen Koster (Heb Durf) en Jontie Mieremet (DDV) van start. Jeroen leek op een simpele twee sets overwinning af te stevenen maar de linkshandige Jontie kwam in de tweede set meer in zijn spel en kreeg meer vat op de diepe forehand-drives van Jeroen waarbij de unforced errors van Jeroen  ook een handje hielpen. Jontie’s tactiek om de bal in het spel te houden wierp vruchten af.
Jeroen en Jontie gingen akkoord met een supertiebreak. Af en toe raakten de heren de tel kwijt. Ze kwamen er na overleg goed uit. In de supertiebreak leek nu Jontie op winst af te stevenen en nam met 8-4 de leiding. Op onnavolgbare wijze wint Jeroen tenslotte met 11-9.

Richard de Vries speelde op baan 6 tegen Ivo Adelaar in de HE 17+ 6/7. Het was een partij met lange ralleys waarbij beiden de tegenstander alle hoeken van de baan lieten zien. Het werd steeds warmer. Het publiek meed de zon. Ivo kwam tot 5-4 15-0 in de tweede set en dat was 3 punten van de overwinning. Taaie Richard vocht terug en pakte de tweede set waarbij de forehand van Ivo op cruciale momenten haperde.
Richard en Ivo werden het, met tussenkomst van wedstrijdleiding Martijn Herfkens, niet eens over een mogelijke supertiebreak waarop Richard opgaf. Hij moest straks naar het toernooi op Elzenhagen om samen met Ewald Arts een dubbel te spelen, ik meen een halve finale.
Ivo wint 7-5,6-7, opgave Richard. Vanwege de warmte natuurlijk. ‘Ik ben wel 30 jaar ouder,’ aldus Richard

Het Landsmeer Open is mogelijk dankzij de inzet van veel leden. Ook de kantine doen we zelf. Op deze zaterdagochtend stonden Yvonne Titarsole en Lara Stokman ons allervriendelijkst te helpen. De komende 9 dagen zullen vele Heb Durfers hen volgen, waarbij soms kinderen maar al te graag vrolijk meehelpen met hand en spandiensten. Blij dat ze van nut kunnen zijn en tegelijk wat leren over het reilen en zeilen in onze kantine.

Morgen (zondag 9 juli) is er een vol programma met ruim 40 wedstrijden tot in de avond. Mijn buienradar voorspelt, en niet meer dan dat, dat er een buitje kan vallen, Ik wijs iedereen erop dat we hier spelen op ‘Smashcourtbanen’. Die zijn doorgaans  snel droog. Sneller dan gravelbanen.

Er zijn genoeg interessante wedstrijden gepland. Kom gezellig kijken!

Chris ter Brake
dag 1 landsmeer open 23

Top