Clubkampioenschappen 2024 – Dag 7 + 8

Ik was vrijdagavond, dag 7, elders. Er stonden 12 wedstrijden op het programma en in het clubhuis was er een ‘Apres Ski’ feestavond georganiseerd. Van de DJ begreep ik dat hij ‘Dance’ muziek draaide en enkele ‘Apres Ski’ meezingers. Een geslaagde feestavond, zij hij, terwijl hij de veelkleurige flitslampen van het plafond ontkoppelde.

Vandaag, zaterdag 23 maart, stonden er 23 partijen op het programma. In de HE4 stonden de halve finales gepland: Camiel tegen Maurits en Marco tegen Edward. Dat beloofde goed tennis. Beide wedstrijden werden voortijdig beëindigd. Jammer. We zullen zien of Edward en Camiel zondag genoeg hersteld zijn om hun laatste wedstrijd in de HD3/4 poule te spelen.

Wij spelen de clubkampioenschappen zonder scheidsrechter. Vroeger werd op toernooien MET scheidsrechter gespeeld. Als deelnemer werd je verplicht om ‘op de stoel’ te zitten. Dat is lang geleden.
De KNLTB heeft in een bijlage van het Wedstrijd- en Toernooireglement ‘Richtlijnen voor het spelen van partijen zonder scheidsrechter. Dat zijn er een stuk of 12. Makkelijk te vinden op je telefoon.
Ik licht er 1 richtlijn uit:
‘Bij twijfel moet de speler zijn tegenstander het voordeel van de twijfel geven. Dit betekent dat – op banen waar geen balafdruk is te zien – elke bal die niet met zekerheid ‘uit’ gegeven kan worden, als ‘goed’ moet worden beschouwd en dat het spel dus doorgaat’. Over deze richtlijn hoef je niet te twijfelen.
John McEnroe was een beruchte aanklager van scheidsrechterlijke beslissingen. Men is ooit nagegaan hoe goed hij het zag: in minder dan de helft van de gevallen had hij gelijk.
Over ‘in’ of ‘uit’ kan je van mening verschillen met je tegenstander(s). De KNLTB zwijgt hierover. De Chris ter Brake richtlijn luidt: Speel een ‘let” ofwel speel het punt opnieuw. En hanteer daarbij een richtlijn die altijd goed is maar niet altijd wordt toegepast : speel scherp en speel met plezier.

Morgen staan 17 wedstrijden op het programma. De meeste zijn finales. Om 14.30 staat de HE4 finale tussen Maurits Evers en Marco de Vries op baan 1.
Om 9.00 uur 9.30 en 10.00 uur zijn de laatste jeugdwedstrijden te zien. Kom kijken. Je hoeft ze alleen maar aan te moedigen. Er worden tiebreaks gespeeld begreep ik van Igor. Dus korte wedstrijden.
Ook als er een buitje valt is het gezellig in het clubhuis.

Chris ter Brake

Top