Clubkampioenschappen 2024 – Dag 3

Het was een koele, windstille avond toen ik in het donker door het Sportpark naar Heb Durf fietste. De wind kon vanavond geen spelbreker zijn.

‘Waarom zijn de clubkampioenschappen nu al in maart’ zo vragen mensen zich af. Van toernooileider Martijn Herfkens begrijp ik dat het oa met schoolvakanties te maken had en het feit dat de toernooicommissie wat teveel kort op elkaar op zijn boterham kreeg: Na de competitie in juli het Landsmeer Open, daarna vakanties en meteen daarna in september de Clubkampioenschappen. En dan zijn er in de loop der jaren de najaars- en wintercompetitie bij gekomen.
Toernooien organiseren vergt de nodige voorbereidingstijd. Er is al heel wat regel en afstemmingswerk door de leden van de toernooicommissie verricht voordat jouw wedstrijd de baan op gaat.
Bijkomende pluspunten van Clubkampioenschappen in maart zijn m.i. dat veel deelnemers dan vroeg in een wedstrijdmindset komen: je gaat in maart wat vaker trainen en je bent straks aan het begin van de competitie wat meer in vorm.
En dan heb ik het niet eens over het  sociale aspect: je ziet en spreekt elkaar nu allemaal wat eerder in  het seizoen, in ‘real time’ ook nog.
‘Er komt meer verbinding’, aldus Laurens de Koning, onze voorzitter.

Er stonden 10 wedstrijden op het programma vanavond. In de HD 3/4 stonden de als tweede geplaatsten Neander Kuijpers en Marco de Vries tegenover Igor Cozijn en Gijs Hahn. Gijs is nieuw op de clubkampioenschappen.

Gijs speelde tot voor kort op Elzenhagen, maar heeft zich nu bij Heb Durf aangesloten omdat zijn kinderen op Heb Durf  tennissen.  En er is niks leukers dan met je kinderen tennissen en hen de kneepjes van het tennis proberen bij te brengen. Daar is aandacht voor nodig.

Na winst (6-3) in de eerste set leken Neander en Marco op een voorspelbare overwinning af te stevenen. Maar opeens kreeg Igor met fraaie topspin backhands vat op de serve-volleys van linkshandige Neander die wat vaker met een passeerbal van Igor het nakijken had. En Gijs kreeg in crosscourtralleys met zware topspin forehands van Marco meer diepte in zijn slagen. Igor en Gijs wisten hun voorsprong ternauwernood te behouden en wonnen de tweede set (6-4).
Er volgde een supertiebreak. Neander en Marco werkten een 4-0 achterstand weg en wonnen dan toch met hakken over de sloot: 10-6 in die tiebreak.
Neander is een tennisser die vroeger hoog speelde. Ik meen dat hij Challengers gespeeld heeft. Hij beschikt over een soepele stijl en speelde vanavond in de dubbel consequent serve-volley. Dat is ‘old school’ tennis dat terug lijkt te komen in het top tennis bij jongens als Alcaraz.
Iedereen die van dichtbij een goede serve-volley wil zien kan bij Neander terecht. Natuurlijk is hij geen 20 meer maar toch beslist een goed voorbeeld van hoe de serve-volley gaat, vind ik.

Martijn Herfkens en Sander van Schaik, onze toernooileiders, werkten samen achter de laptops vanavond. Rond tien uur konden zij deze tevreden dichtklappen. Het toernooi loopt lekker.

Chris ter Brake.

Top